VAUVA-AJAN HANKINTOJA KOTIIN

IMG_1897.jpg

Vauvan syntymän myötä kotiin on hankittu jos jonkinlaista tarviketta ja tavaraa. Mielestäni olemme kuitenkin "päässeet" melko vähällä. Olemme miettineeet, mitä oikeasti tarvitaan ja kuinka paljon. Ajattelin avata omia kokemuksiani siitä, mitä me ollaan hankittu.

Esikoiselta kuusi vuotta sitten otin äitiyspakkauksen, mutta nyt neidin kohdalla päätin ottaa sen rahana (huimat 140€!) Se, mitä esikoisen aikaan hyödynsin äitiyspakkauksesta oli peitto, tyyny, lakana, lämpöpussi vaunuihin ja harsot. Vaatteet jäivät käyttämättä lähes kokonaan. Ajattelin, että tuolla rahasummalla helposti hankin ne, mitä käytin pakkauksesta pojan kohdalla.

 

IMG_1928.jpg

PINNASÄNKY + VAUVAN PUSSILAKANAT

Olimme luopuneet lähes kaikesta vauva tavarasta, koska esikoisen jälkeen ajatelimme, että jos joskus vielä toinen lapsi tulee niin hankitaan sitten uudet. Ainoa säästössä ollut asia Trip trap- tuolin lisäksi oli tämä Avaroomin pinnasänky. Isovanhemmat hankkivat sängyn pojalle lahjaksi ja tiesin sen miellyttävän silmää vielä myöhemminkin mikäli sille tarvetta olisi. Sänky on kätevä pyöriensä ansiosta, pohjan saa kolmeen eri tasoon ja yhden sivun voi tarvittaessa irroittaa. Hyvä hankinta kerrassaan. Lakanoita etsiessäni huomasin, miten vaikeaa on löytää kohtuuhintaisia ja neutraalin värisiä pussilakanoita pinnikseen. Ikeassa myytiin vielä ehkä alkuvuodesta valkoisia pinnasängyn pussilakanoita tyyliin kympillä, mutta kun menin asioikseni niitä ostamaan, ne olivat poistuneet kokonaan valikoimasta! Eikä mitään vastaavaa ollut tullut tilalle :/ Yhdet kokovalkoiset löytyi viime tipassa Ellokselta.

 

IMG_1922.jpg

HOITOALUSTA

Hoitopöydät on kai ok, jos kodissa on tilaa moiselle. Me ei kuitenkaan olla koskaan kaivattu varsinaista hoitopöytää, koska meillä on aina ollut kodinhoitohuone ja vesipiste käden ulottuvilla. Tämä Ikean puhallettava hoitoalusta on toiminut erinomaisesti, se on myös helppo tarvittaessa pyyhkäistä puhtaaksi. Yleensä hoitoalustalla on pyyhe, jotta se ei tunnu liian kylmältä vauvan ihoa vasten. Kyseiseen alustaan oli Ikeassa froteisia suojia, mutta en pitänyt kuosista. Yläpuolella olevassa kaapissa on vauvan hoitoon tarvittavia juttuja: vaippoja, pyyhkeitä ym. Pumppupullossa on vauvan iholle soveltuvaa pesunestettä ja sappisaippua on ahkerasti käytössä myöskin. Varsinkin valkoisia vaatteita saa tätä nykyä hangata puhtaaksi vähän väliä (kiitos innokkaan maistelijan)!

 

IMG_1939.jpg

AMME

Koska kylpyhuoneemme ei ole järin suuri, ei haluttu mitään jaloilla seisovaa ammetta ihan säilytyksenkään vuoksi. Ikean pieni amme on kätevä ja kylpyhetket sujuu hienosti. Pohjassa on myös liukuesteet, joten amme ei lähde laatta lattiallakaan liikkeelle. Amme mahtuu kätevästi lauteiden alle silloin, kun sitä ei käytetä.

LEIKKIMATTO

Halusin neutraalin sävyisen leikkimaton ja muutamia vaihtoehtoja löytyikin. MUTTA, ihan kaikki neutraalit leikkimatot olivat liian paksuja, pieniä, suuria tai muuten epäkäytännöllisiä. Tiesin jo esikoisen kohdalta, että mikäli vauva on yhtään pulauttelevaa tyyppiä niin paksuja leikkimattoja saisi olla jatkuvasti pesemässä. Osa leikkimatoista oli niin pieniä, että vauva olisi mahtunut siihen hetken, osa taas oli järkyttävän suuria. En halunnut maksaa moisesta sataa euroa. Niinpä päädyttiin liukaspintaiseen puuhamattoon, mikä kestää huoletta 60 asteen konepesun ja kuivuu hetkessä. Liukkaan pintansa ansiosta joskus selvitään pelkällä pyyhkäisyllä. Tyttö on nyt 4 kuukautta ja leikkimatto alkaa jo tuntua turhalta. Neiti kääntyy lattialla masulleen jatkuvasti ja lelut roikkuvat pään päällä. Milloin hän on onnistunut hivuttautumaan pois matolta, milloin kiepsahtanut selälleen laatalle, milloin on jumissa jalkoinensa lelukaaressa. Ajattelin, että ehkä kestän muutaman kuukauden katsella oranssia leikkimattoa olohuoneessamme. 

IMG_1889.jpg

SITTERI

Tytölle löytyi sattumalta mieluisen värinen ja näköinen Baby Björnin sitteri käytettynä. Neiti yrittää jo nyt ponnistaa ylös tuosta. Kunhan lupa istumiseen on, siirrytään syöttötuoliin.

IMG_1916.jpg

ASTIAT

Me pyydettiin jo kastelahjaksi esimerkiksi näitä Design Lettersin astioita tytölle. Käteviä puurolle ja soseille, kestää mikron ja konepesun. Kulhot tulee olemaan käytössä varmasti myöhemminkin tyylikkyytensä ansiosta! Ihanaa, että löytyy vauvallekin äidin silmää miellyttäviä käyttötavaroita.

 

IMG_1919.jpg

Näiden hankintojen lisäksi saatiin siskoltani lainaan valkoinen Färg & Formin UNIPESÄ . Unipesä osoittautui hyväksi ja hyödylliseksi, vaikka alkuun sen tarpeellisuutta epäröinkin. Meidän neiti mahtui kyseiseen unipesään hyvin reilu kolme kuukautta. Unipesä toimi alkuaikoina oivana nukkumapaikkana! Se oli helppo nostaa vaikkapa pinnikseen, sohvalle tai sänkyyn, jos halusi, että vauva nukkuu vieressä.

Koska esikoinen on jo eskarissa, vauvan saapuminen taloon on asettanut taas uusia "haasteita" sisustamiselle. Uudelle pikku ihmiselle ja hänen tavaroilleen on tietenkin täytynyt tehdä tilaa. Onneksi kodissamme on kaappitilaa riittämiin ja kaikelle on löytynyt paikka. Pieni ihminen tarvitsee yllättävän paljon alussa kaikenlaista pientä. On pitänyt uudelleen totutella siihen, että olohuoneen näkyvimmät asiat ovat tätä nykyä sitteri ja leikkimatto. Iltaisin siivoan tavarat tytön huoneeseen. Toistaiseksihan pääsemme vielä helpolla. Kun neiti lähtee liikkeelle, alkaa äidin kukat ja kynttilät varmasti kiinnostaa. Me ei olla kyllä aiemminkaan siirretty tavaroita piiloon lapselta, vaan kaikki on saaneet olla omilla paikoillaan. Suojia pöydän kulmiin tai laatikkolukkoja ei olla koskaan hankittu. On ajateltu, että lapsi oppii, millä voi leikkiä ja missä.

Viime aikoina olen kaivannut suurempaa eteistä suuremmalla vaatehuoneella, jotta vaunut ja turvakaukalo eivät valtaisi koko eteistä. Olisi ihanaa, jos kaikki nämä saisi esimerkiksi liukuoven taakse piiloon. Myönnän, että tällä hetkellä arki vaatii minulta enemmän kärsivällisyyttä, koska olen niin järjestelmällinen ihminen. Lasten kanssa on pitänyt opetella olemaan itselle armollisempi, unohtaa pyykkivuoret ja muut tekemättömät kotityöt. Yritän tehdä joka päivä jotain pientä, jotta koti pysyy siistinä. Silloin pystyn paremmin rentoutumaan eikä koko ajan tarvitse miettiä ympärillä olevaa sotkua tai tekemättömiä asioita.  Koska meidän kodin sisustus on aika neutraali väritykseltään niin on kiva, että päivittäin vauva-arjessa olevat jutut miellyttää omaa silmää ja sointuu muuhun kotiin. Lapset leluineen ja leikkeineen tuovat väriä riittämiin!

 

Riikka